
Klątwa Faraona – jak sobie radzić?
Czym jest klątwa faraona?
Klątwa faraona to potoczne określenie problemów żołądkowo-jelitowych, które dotykają turystów odwiedzających Egipt i inne kraje Bliskiego Wschodu. Wynika głównie z kontaktu z bakteriami i wirusami, na które organizm Europejczyków nie jest uodporniony. est to rodzaj roztroju układu pokarmowego, spowodowany zakażeniem bakteriami (np. Escherichia coli), wirusami lub pasożytami obecnymi w lokalnej wodzie i żywności. Główną przyczyną choroby tzw. „klątwy faraona” jest spożywanie skażonej wody (np. z kranu) lub nieumytych warzyw i owoców.
Objawy klątwy faraona
Objawy zazwyczaj pojawiają się w ciągu 1–3 dni od spożycia zakażonej wody lub żywności i mogą trwać od kilku godzin do kilku dni. W większości przypadków choroba ustępuje samoistnie, ale w ciężkich przypadkach konieczna może być wizyta u lekarza i nawodnienie organizmu. Do najczęstszych objawów klątwy faraona należą dolegliwości żołądkowe jak biegunka, nudności i wymioty, bóle brzucha oraz skurcze. Z racji osłabienia organizmu, a w skrajnych przypadkach również odwodnienia wystąpić może również gorączka.
Objawy te mogą trwać od kilku godzin do kilku dni, w zależności od stopnia zakażenia i stosowanych środków zaradczych.
Dlaczego turyści są na nią narażeni?
Powodem dolegliwości wynikających z tzw. klątwy Faraona jest fakt, iż europejczycy często nie mają odporności na bakterie znajdujące się w wodzie i żywności w Egipcie. Przyczyną zatrucia najczęściej są, spożywanie nieprzegotowanej „surowej” wody, kontakt z żywnością, która była umyta wodą np. owoce, lód do drinków oraz tak codzienne rzeczy jak brak higieny rąk. Zdarza się również, że zachorowania pojawią się po zjedzeniu lokalnych przysmaków na targowiskach lub po wypicie gratisowej herbatki, często serwowanej przez Egipcjan.
Główne przyczyny choroby u Europejczyków:
- Inna mikroflora bakteryjna – mieszkańcy Egiptu są odporni na lokalne bakterie (np. Escherichia coli), ale dla turystów mogą one być patogenne.
- Zanieczyszczona woda – woda z kranu może zawierać bakterie, wirusy i pierwotniaki powodujące zatrucia pokarmowe.
- Żywność przygotowywana w innych warunkach sanitarnych – jedzenie myte w lokalnej wodzie lub przygotowywane w warunkach odbiegających od europejskich standardów może być skażone.
- Nieświeże produkty – upały sprzyjają szybkiemu psuciu się jedzenia, zwłaszcza mięsa i nabiału.
- Brak odporności na lokalne drobnoustroje – mieszkańcy Egiptu nabywają odporność od dzieciństwa, ale turyści są bardziej podatni na infekcje.
Jak zapobiegać klątwie faraona?
- Myj ręce mydłem przed każdym posiłkiem.
- Używaj żeli antybakteryjnych i chusteczek odkażających.
- Unikaj dotykania twarzy, zwłaszcza ust, bez umycia rąk.
- Pij tylko wodę butelkowaną lub przegotowaną.
- Unikaj kostek lodu – mogą być robione z nieprzegotowanej wody.
- Jedz tylko w sprawdzonych restauracjach.
- Unikaj surowych warzyw i owoców, jeśli nie możesz ich samodzielnie obrać.
- Weź ze sobą probiotyki – pomagają wzmocnić florę jelitową.
- Miej przy sobie węgiel aktywowany lub smektyt.
- Możesz stosować specjalne środki przeciwbakteryjne, np. nifuroksazyd, po konsultacji z lekarzem.
Klątwa faraona to powszechny problem wśród turystów odwiedzających Egipt, ale można się przed nią skutecznie zabezpieczyć. Kluczem jest przestrzeganie zasad higieny, unikanie ryzykownej żywności i dbanie o nawodnienie organizmu. Warto także mieć przy sobie odpowiednie leki i probiotyki.